Mijn zilveren randje

Een maand geleden zat ik in de SSE Hydro in Glasgow voor het concert van Deacon Blue. Een Schotse band die het al heeft gemaakt. Een band die al 30 jaar bestaat en een zodanige bekendheid en groei heeft doorgemaakt dat ze inmiddels groot zijn in alles. Een grote locatie, zo’n 13.000 bezoekers waren aanwezig in het uitverkochte huis, en een grote prijs, want voor twee tientjes kom je niet meer binnen.

Het is echter ook altijd leuk om een optreden te bezoeken van een act die nog niet zo lang bestaat, een stuk minder bekendheid heeft en waar zowel de locatie als de prijs nog klein zijn, maar het optreden van minimaal dezelfde hoge kwaliteit als die van de grootste gevestigde namen. Dat laatste maakte ik mee met First Aid Kit, dichter bij huis, in De Melkweg in Amsterdam. We schrijven september 2014. De entree bedraagt slechts 15 euro.

Ik ben er vroeg, altijd op zoek naar een mogelijk contact. En ik heb geluk. Op de smalle Lijnbaansgracht voor De Melkweg arriveert een busje en Klara en Johanna stappen uit. De zusjes Söderberg uit Stockholm zijn dan nog maar begin 20, maar hebben inmiddels wel al wat jaren ervaring met muziek schrijven, zingen en optreden. Er is even tijd voor een kennismaking en een foto, voordat ze naar binnen moeten voor de soundcheck. Zo’n momentje dat vaak nog waardevoller is dan het concert dat later op de avond volgt.

First Aid Kit
Met Johanna en Klara Söderberg, de zusjes van First Aid Kit, voor De Melkweg in Amsterdam

Inmiddels kom je ook bij First Aid Kit niet meer voor 15 of 20 euro binnen. De meisjes, die de hele wereld over toeren en op de grootste festivals staan, zijn inmiddels groot. En de prijs is nu minimaal het dubbele, vaak het drievoudige van wat ik in 2014 nog heb moeten neertellen.

Een aantal jaar geleden, nog voordat ik als vaste medewerker in het Countryland team werd opgenomen, liet ik het nummer Emmylou in de uitzending horen toen ik als gast in de studio aanwezig was. Dat was nog in de studio in Barneveld. Ik kende First Aid Kit toen nog maar kort, maar herkende meteen de grote klasse. En dat nummer kreeg direct na de uitzending meteen positieve reacties van luisteraars, herinner ik mij. Emmylou Harris is het hier uiteraard waar naar wordt verwezen. Want, hoewel First Aid Kit zich profileert als Zweedse folk band vormt country muziek zeker een belangrijke inspiratie voor de meiden. Vooral het duo Emmylou Harris en Gram Parsons komt in hun verhalen en interviews vaak terug.

I’ll be your Emmylou and I’ll be your June
If you’ll be my Gram and my Johnny too

Wie June en Johnny zijn laat weinig te raden over, lijkt mij!

Klara en Johanna hebben het nummer een keer live mogen spelen voor Emmylou zelf. En deze grande dame van de countrymuziek was zichtbaar geroerd. Dan heb je het als Zweedse zusjes toch echt wel gemaakt!

Vanavond staan ze in Countryland op de playlist met het inmiddels bekende My Silver Lining van het album Stay Gold. En als je denkt dat je nog nooit van dat nummer hebt gehoord, dan is de kans groot dat je het onmiddellijk herkent van de reclames van een automerk. Jouw muziek als anker voor een reclamecampagne van een groot merk, ook weer een teken dat je inmiddels best groot bent.

Timen en Harro nemen je weer mee op reis langs grote en minder grote namen. Maar het is allemaal muziek met een zilveren randje. Luister mee en geniet, tussen 8 en 10 uur vanavond op Veluwe FM. Later luisteren kan altijd weer via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

veluwe-fm-logo28393302250529423284.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s