Woody Guthrie: Dream good and listen to the radio a lot!

We gaan er weer voor! Een nieuw jaar! Altijd weer een moment van terugkijken naar het afgelopen jaar en denken over wat in het nieuwe jaar anders kan. En zo stuit ik op een lijstje met goede voornemens dat Woody Guthrie in 1942 schreef.

Woody Guthrie

Een folkzanger die zijn, veelal politieke, mening nooit onder stoelen of banken stak. Niet alleen in zijn songteksten, maar ook in volksgedichten en artikelen. “De Grote Historische Zwerver”, noemde hij zichzelf in een van zijn liederen. Het meest bekend is misschien wel This Land Is Your Land, geschreven in 1940, waarin hij o.a. een protest laat horen tegen klassenverschillen.

Zijn leven stond bol van rampspoed en ellende. Hij verloor zijn zus toen hij 7 jaar oud was, omdat zij zichzelf in brand stak als protest tegen haar moeder. Zo’n 8 jaar later werd zijn moeder opgenomen in het Oklahoma Hospital for the Insane, nadat zij Woody’s vader in brand stak. Twee jaar daarna overleed zijn moeder aan de ziekte van Huntington.

In de jaren ’30 – Woody was inmiddels getrouwd en had een gezin – moest hij tijdens de Grote Depressie op de vlucht voor de Dust Bowl, een periode van droogte en stofstormen, omdat hij zijn gezin niet meer kon onderhouden. Op hun vlucht naar en door Californië, waar vreemdelingen moeilijk werden geaccepteerd, zag hij veel armoede om zich heen. Woody nam mede hierdoor politieke en sociale standpunten in ten gunste van de werkende klasse.

Woody Guthrie heeft dus genoeg meegemaakt waar de gemiddelde mens aardig depressief van kan worden. Des te opvallender is het nieuwjaarslijstje dat hij schreef in 1942, toen hij bijna 30 jaar oud was. Een lijstje waar we best een voorbeeld aan mogen nemen. Een lijstje waar niet alleen simpele dagelijkse bezigheden op staan, zoals gezond eten en goede persoonlijke verzorging, maar ook meer diepgaande voornemens op gebied van persoonlijke ontwikkeling, positief denken en goed zijn voor elkaar.

Woody Guthrie New Year List

Neem het lijstje maar eens door en bedenk bij elk punt wat je zelf kan doen. Je zal merken dat het lijstje tijdloos is. Ik pak er nu maar even twee punten uit. Nummer 20 zegt Dream good. Bij Countryland doen we dat. We hebben het regelmatig over nieuwe ontwikkelingen die we kunnen oppakken en nieuwe kansen die zich aandienen. Over diverse van die nieuwe ontwikkelingen werd al gesproken, werd al gedroomd, voordat de mogelijkheden in beeld kwamen. Verschillende dromen zijn inmiddels al uitgekomen. En we hebben er nog meer voor de toekomst.

Nummer 14 van het lijstje van Woody zegt Listen to radio a lot. Daar heb je bij Countryland alle gelegenheid voor! Maar er is uiteraard meer. Country muziek is mooi, maar muziek in het algemeen draagt bij aan je algemene ontwikkeling. Muziek is een therapie voor elke situatie waarin de mens zich kan bevinden. En muziek brengt mensen tot elkaar. Woody Guthrie deed dat met zijn muziek. En we zijn blij dat we daar nog steeds van kunnen en mogen genieten.

En het genieten begint dit jaar bij Countryland vanavond weer, op de zender van Veluwe FM. Timen en Harro luiden 2019 in met een mooie en gevarieerde lijst aan artiesten. De uitzending begint even na acht uur. Later luisteren kan altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

veluwe-fm-logo28393302250529423284.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s