Knallend het jaar uit!

Muziek is continu in ontwikkeling. We houden graag vast aan oude waarden, maar laten ons ook steeds verrassen door nieuwe, frisse geluiden. Dat geldt ook voor het programma Countryland. En in 2018 is dat weer heel duidelijk geworden. We kijken terug op een jaar waarin we veel hebben meegemaakt.

Voor ons heeft het geluid van traditionele country en bluegrass grote waarde. Elke week komen de grote namen van weleer voorbij. Met opnamen van voor de jaren ’70, tot vaak nog decennia verder terug, laten we horen waar deze muziek vandaan komt en hoe het door de jaren heen is ontwikkeld. En die lijn trekken we door naar het heden. Grote namen, die iedereen kent, worden afgewisseld met nieuw, onbekend talent. Niet zelden hoor je een krakende opname van bijna een eeuw geleden, gevolgd door een gloednieuw nummer dat nog maar nauwelijks is uitgebracht. En hoewel er een wereld van verschil zit tussen die opnamen, is het nieuwe geluid heel duidelijk gestoeld op de muzikale evolutie die zich de laatste 100 jaar heeft voltrokken.

Ook ons programma ontwikkelt zich steeds weer verder. En in 2018 is die ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen. Timen begon bijna 22 jaar geleden met het draaien van plaatjes. Door de jaren heen breidde het team zich niet alleen uit, er kwamen ook steeds meer artiesten op bezoek, die live in het programma kwamen optreden. En die lijn zet zich ook voort, inmiddels over onze landgrenzen heen. Een samenwerking met Anna Banning bracht ons optredens van artiesten uit Amerika. Boertje Ab doet op dat vlak met zijn enorme muzikale netwerk ook een duit in het zakje. En het Rotterdam Bluegrass Festival leverde ons ook weer mooie contacten op.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Onze live opnames met publiek hebben wel de grootste verandering ondergaan. Noodgedwongen moesten we vertrekken uit de schaapskooi in Stroe. Onder inmiddels de nieuwe naam Countryland Sessions gingen we op zoek naar een nieuw onderkomen. Gelukkig vonden we die, in Barneveld. De eerste uitzendingen vanuit Het Rebellenhonk waren wat experimenteel, maar we hebben onze plek daar wel gevonden en ook in het nieuwe jaar zijn we daar weer welkom om ons programma te maken.

Vanavond blikken we terug op al deze ontwikkelingen. Timen en Johan zullen met name muziek selecteren uit de live opnames van Countryland Sessions. Verder wordt het programma gevuld met nummers geselecteerd door alle andere teamleden en enkele vaste gasten die voor Countryland van grote waarde zijn geweest. Nummers die voor deze mensen vaak ook een speciale betekenis hebben gehad. En ook in die selecties zal de diversiteit in geluid weer hoorbaar zijn. Ik heb de playlist nog niet gezien, maar ik weet wel al dat we worden meegenomen naar een bijzonder optreden van Lea Kliphuis in Hoorn en dat we de ruimte in gaan met een in modern bluegrass jasje gestoken nummer van Elton John.

En uiteraard, last but not least, nemen we aan het eind van het jaar afscheid van de jaarartiest. Loretta Lynn heeft ons programma veel moois gebracht. Ze is op inmiddels best hoge leeftijd nog steeds actief en in de toekomst zal ze uiteraard nog te horen zijn in ons programma, maar ze gaat het stokje van jaarartiest overdragen. Vanavond wordt haar opvolger, die ons door 2019 zal leiden, bekend gemaakt.

Het wordt gezellig druk in de studio in Putten. We gaan knallend het jaar uit. Mis dat niet en luister live mee, tussen 8 en 10 uur, op Veluwe FM. Lukt dat toch niet, dan is er altijd Uitzending gemist, waar Countryland altijd kan worden beluisterd.

Namens het hele team wens ik je een fijn weekend, een mooie en veilige jaarwisseling en een muzikaal fantastisch 2019!

veluwe-fm-logo28393302250529423284.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s