That good ol’ country music!

In Countryland draaien we altijd een breed scala aan muziek dat we allemaal onder de noemer country muziek scharen. Maar wat is nu country? De meningen lopen nogal eens uiteen.

De beweging van de traditionele country naar wat we meer country-pop of country-rock zouden kunnen noemen heeft o.a. geresulteerd in het nummer Murder On Misic Row. Misschien het meest bekend in de uitvoering van Alan Jackson en George Strait, maar het is geschreven door bluegrasser Larry Cordle. En uiteraard heeft hij het met zijn bluegrass band Lonesome Standard Time ook uitgebracht.

De invloeden die tot de country muziek zijn doorgedrongen zijn inmiddels zo veel en divers dat het niet meer te volgen is. Voor mij althans niet. Country, bluegrass, folk, cajun, zydeco, americana, western, swing. De lijst is nog veel langer, haast onuitputtelijk. En deze ontwikkeling brengt dan onherroepelijk met zich mee dat er geoordeeld wordt of een bepaald genre of een bepaalde artiest nou wel of niet tot de country moet worden gerekend.

Onlangs zei Ricky Ross in zijn programma (ja, sorry, daar heb je die naam weer) “Het heeft met roots te maken, dus is het country”. En dat komt dan weer erg overeen met wat Timen altijd zegt: “Country muziek vertelt over het leven, van de geboorte tot de dood”. De roots, het leven. Is dat niet hetzelfde?

Het mooie van muziek is dat iedereen het kan en mag beleven op zijn of haar eigen manier. Iedereen heeft een eigen emotie bij de muziek. Zo hou ik zelf ook best van diverse genres, ook buiten de country (waar die grens dan ook ligt). De oude, traditionele country heeft bij mij echter ook een belangrijke plaats, ondanks dat ik ook van moderner werk enorm kan genieten.

DSC00791_edited
Mijn ontmoeting met Larry Cordle in Columbus, OH in 2010.

Maar wat dat betreft ga ik wel met Larry Cordle mee. De “echte” country wordt om zeep geholpen. En er komt steeds meer voor terug, waarvan iedereen dan maar gewoon zelf mag bepalen of je dat country vindt of niet. Het belangrijkste is, blijf genieten van de muziek die je mooi vindt!

Voor vanavond hebben Timen en Harro weer een playlist samengesteld waarin dan wel weer veel oud en traditioneel werk is te vinden. Hank Williams, Mac Wiseman, Jimmy Rodgers, Johnny Cash en uiteraard jaarartieste Loretta Lynn en Harro’s vaste keuze The Louvin Brothers. Hoe puur en traditioneel wil je het hebben?!

Luister weer mee tussen 8 en 10 uur, online via onze website of, als je in de buurt bent, gewoon lekker puur en traditioneel via de ether, op Veluwe FM. Geen mogelijkheid om vanavond te luisteren? Zoek ons dan op via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

veluwe-fm-logo28393302250529423284.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s