Andrew Combs in ’t Zonnehuis

Het was een bijzondere avond, die van donderdag 5 april. In ’t Zonnehuis in Amsterdam-Noord, het stadsdeel waar ik ben opgegroeid, speelde Andrew Combs. De oplettende en serieuze Countryland fan herkent die naam natuurlijk meteen van de uitzending van 10 maart, toen mijn broer Ab onze gast was en onder andere het nummer Suwannee County van deze singer-songwriter uit Nashville had meegebracht.

Maar eerst die locatie, ’t Zonnehuis. Ik heb van mijn zesde tot mijn zevenentwintigste in Noord gewoond. In die jaren heb ik heel Noord wel op de fiets doorkruist. Dat dacht ik tenminste. Bijna heel Noord, weet ik nu. Want ’t Zonnehuis, aan het Zonneplein in Tuindorp-Oostzaan, had ik nog nooit gezien. En ik besef dat ik iets heb gemist, al die jaren! Wat een prachtig plekje in onze hoofdstad! En wat een schitterende locatie voor een intiem optreden!

20180405_190056
’t Zonnehuis aan het Zonneplein in Amsterdam-Noord.

’t Zonnehuis fungeert nu als satelliet-locatie voor het wereldberoemde Paradiso, dat vlak bij het Leidseplein ligt. En er gebeuren daar dus heel mooie dingen. Zoals donderdagavond.

Weer even terug naar Andrew Combs, dus. Ik kende de naam niet, totdat broertje Ab ons er onlangs kennis mee liet maken. Uiteraard kijk ik dan even verder, op YouTube. En ik was meteen verkocht. Het was daarom geen moeilijke beslissing om een ticket te kopen voor dit optreden.

20180405_202331(0)
Andrew Combs in ’t Zonnehuis.

En mensen, wat was dat genieten! Een man en zijn gitaar. Alleen op dat podium. Ruim 100 mensen in de zaal. Uitstekend geluid. En dat laatste maakte dat de stem en het gitaarspel zo prachtig klonk dat de zuiverheid ervan je gewoon niet kon ontgaan. En zuiver, beste mensen, dat was het.

Andrew Combs heeft een stembereik zo breed als de Atlantische Oceaan die hij is overgevlogen om hem ons te kunnen laten horen. Hij wisselt met een enorm gemak van toonhoogtes, waarbij hij het loepzuivere nooit loslaat. Het is fenomenaal! Het begeleidende gitaarspel is magisch en in perfecte balans met de zang. Veel van de songs heb ik met gesloten ogen zitten beluisteren, wat de beleving nog intenser maakte. Luister naar één van zijn prachtige songs, Hazel:

Het was de vierde keer dat Andrew Combs Nederland bezocht in de afgelopen twee jaar. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat hij vast snel weer een keer overkomt voor enkele optredens. Ik ga mijn best doen om onze luisteraars dan meer van hem te laten horen en, liefst nog, laten zien. Wordt vervolgd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s